Peahaava saanud naine kardab, et teda hakatakse EMO arsti hinnangu tõttu alkohoolikuks pidama

Kuuuurija
Copy
Toimus õppus Mustamäe haigla erakorralise meditsiini osakonnas. Pilt on illustratiivne.
Toimus õppus Mustamäe haigla erakorralise meditsiini osakonnas. Pilt on illustratiivne. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

«Kuuuurija» poole pöördus 57-aastane Laine (nimi muudetud, toim. teada), kes kukkus 24. veebruari hommikul enne tööleminekut koduhoovis pea katki, mistõttu viis kiirabi ta EMOsse.

24. veebruaril kell 5 alustas Laine oma tavapärast hommikut – küttis ahju, toitis loomi ning läks õue, et tööleminekuks autot soojendada. Auto juurde kõndides naine aga kukkus ja sai suure peahaava. «Egas ma esialgu peale valu midagi ei tundnudki, kuid siis tekkis selline tunne, nagu üks pool peast oleks märg. Katsusin kätega juukseid ning käed läksid veriseks,» rääkis naine «Kuuuurijale».

Laine on üksik naisterahvas, mistõttu tuli tal ennast ise aidata ja paluda appi kiirabi. Kui kiirabi Lainega tegeles, oli ta püüdnud väidetavalt veel kodus asju sättida, et saaks rahuliku südamega meedikutega kaasa minna. Ta pani kinni ahjusiibrid ja veendus, et kassidel oleks toit ja vesi olemas.

«Ma olin nii rahul arstiga, kes mu haava sidus, tõesti kuldsed käed. Arst küsis veel minult murelikult, millega ma koju tagasi saan peale tohterdamist. Vastasin, et taksoga. Lisaks palusin printida tööandja tarvis epikriisi ja nii meie teed lahku läksidki,» jutustas Laine.

Järgmisel hommikul palus Laine sõbranna endale appi, et haavale briljantrohelist panna. Sõbranna uuris, mis siis täpselt juhtus. Laine ulatas talle haiglast antud paberi, mida ta polnud jõudnud veel ise lugeda. Siis avastasid nad midagi ootamatut. Anamneesis seisis: «Kukkunud õues libeduse tõttu, juhtunut mäletab, tarvitanud alkoholi. Peale peahaava muid kaebusi ei ole. Neuroloogilise koldeleiuta.»

«Ma pidin seda lugedes pikali kukkuma. Mille alusel mulle alkoholijoove külge poogiti? Ei tehtud mulle mingeid analüüse ega pandud puhuma. Ma lõpetasin eelmisel päeval kell 22 oma tööpäeva, kukkusin kohe magama. Hommikul kell 6 pidin juba taas tööle asuma. Kus ma siis alkoholi juua veel jõudsin?» pahandas Laine.

Tal paluti minna mõne päeva pärast perearsti juurde kontrolli, mida naine ka tegi. Laine uuris haigusloos oleva väite kohta perearstilt, kellelt sai samuti kummalise vastuse. Laine väitel vastas arst talle nii: «Kui mina satuksin samasuguse olukorraga EMOsse, kirjutataks ka mulle sarnane kirjeldus.»

Laine on mures, et selle anamneesi tõttu peetakse teda edaspidi alkohoolikuks ning kui tal peaks veel kunagi midagi juhtuma, ei pruugita teda tõsiselt võtta. Ta palub, et inimesed kontrolliksid haiguslugu peale arsti vastuvõttu, sest ainult nii saab olla kindel, et sind ei sildistata alkohoolikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles