Tartu linnavalitsus selgitab õpilaste abipakkide olemust

Kuuuurija
Copy
Toiduabi. Toidupank. Paide Maksimarket.
Toiduabi. Toidupank. Paide Maksimarket. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuna ajavahemik, kui kauaks toidupakk on mõeldud, ja paki maksumus on omavalitsuste lõikes erinevad, siis on erinev ka neisse pandava kauba hulk.

Eile kirjutasime Tartus jagatavate toidupakkide maksumusest ja sisust.

Tartu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Riho Raave kommentaar: 

«Kuna toidupakkide perioodi pikkus ja maksumused on omavalitsuste lõikes erinevad, siis on erinev ka pakkide sisse pandavate kaupade hulk. Omavalitsused väljastavad toidupakke erineva pikkusega perioodideks (nt üks/kaks nädalat, kuu vms). Pakkide võrdlemisel paraku sellega ei arvestata ja vaadeldakse erinevate perioodide pakke. Tartu toidupakke on seni komplekteeritud kümne õppepäeva eest, aprillis tulevad need terve kuu koolipäevade eest.

Toidupakkide komplekteerimisel kasutatakse Tartus riigi poolt eraldatud koolilõuna toetust, milleks on üks euro õpilase kohta päevas. Näiteks kümnepäevase toidupaki eest tasutakse toitlustajale kümme eurot, mis ei ole ainult pakis sisalduva toidukauba katteks, vaid sisaldab umbes 1,5-2 euro ulatuses ka paki komplekteerimise ja muud tegevuskulu konkreetsele toitlustajale. Lapsevanemad pakkide eest tasuma ei pea ning pakke jagatakse neile, kes on sellekohase soovi koolile esitanud.

Tartu toidupakkide koostamisel on arvestatud eelkõige nende tervislikkusega ja need sisaldavad värskeid puu- ja köögivilju, täistera- või kaerasepikut, rukkileiba, mune ja piimatooteid. Tartu koolide toidupakid ei sisalda pooltooteid, nagu keeduvorste, viinereid, pihve, küpsiseid, müslibatoone, hommikuhelbeid, pakimahlu ja muud taolist, mida ei kasutata ka tavapärase koolilõuna valmistamisel. Sellistes toodetes on palju lisaained, nagu sünteetilised värvained ja maitsetugevdajad, mis toitlustusspetsialistide hinnangul ei ole koolilaste tervisele kasulikud.

Osaliselt võtame siiski märtsikuu toidupakkide sisu kohta tehtud kriitika omaks. Aprillikuu eest väljastatakse korraga üks suurem ja mitmekesisema sisuga toidupakk, mis katab ära aprillikuu distantsõppe päevad ja kannab paremini välja ka võrdluse teiste omavalitsuste toidupakkidega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles