Looduslikult puhas kaevuvesi ei pruugi alati tervisele kasulik olla

Kuuuurija
Copy
Kodulugu. Kaev.
Kodulugu. Kaev. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kuuuurijaga» võttis ühendust perekond, kelle tervis halvenes kaevuvee suure rauasisalduse tõttu.

Perekond Laurits (nimi muudetud, toimetusele teada) vaevles pikemat aega tervisehädade küüsis, kuid alles hiljuti jõudsid nad tegeliku põhjuseni. Perekond on enda sõnul eri arstide juures käinud juba mitu aastat, kuid lahendust pole nad saanud. Peretütre nahaprobleeme põhjustab arstide sõnul teismeea stress, kuid tütre enda sõnul tal mingit stressi ei ole. Nooruk nautivat elu täiel rinnal, ainult ekseem nahal tekitab temas ebamugavust, kui tahab minna randa või ujulasse.

Mõni aeg peale peretütre nahaekseemi tekkimist olevat pereisal hakanud ilmnema sagedased ninaverejooksud ootamatutel hetkedel. Arstide juures avastati ka veidi normist kõrgem vererõhk.

«Enamuse ajast arstid pakkusid, et kas meie perel on stress või pärilikkusega seotud haigused. Küll oleme antidepressante võtnud, tütrele erinevaid salve ostnud, see on tohutu raha, mis sinna alla läinud on, kuid ei mingit tulemust!» räägib nõutu pereisa Joonas (nimi muudetud, toimetusele teada). Samuti hoiatati pereisa, et kui asi nii jätkub, võib teda ees oodata diabeedi või südamehaiguse oht.

Ühel viimatisel arstivisiidil oli jõutud jutuga aga koduse vee juurde. Arst olevat arvanud, et ehk on vesi liiga kare ja keha on vaja muude kreemidega niisutada. Kui aga perekond hakkas rääkima, et nende kodune vesi on väga roostene, pakkus arst välja lahenduse juua mõnda aega filtreeritud vett.

«Lasime teha veeproovid ja saime teada, et meie raua sisaldus vees on lubatust mitu korda kõrgem. Alates sellest päevas joome poest ostetud vett ning kogume raha, et osta  rauaeraldusfilter. Tütar käib hetkel enamuse ajast linnas vanaema juures pesemas ja nahk läheb juba ilusamaks.» Perekond on nüüd rõõmus, et nad jõudsid lõpuks terviseprobleemide tekitajale jälile.

«Kes elavad eramajas ja kel on oma puurkaev, tehke palun veeproov! See võib päästa teie tervise!» sõnas pere lõpetuseks.

«Kuuuurija» uuris, kas tõesti võib vee rauasisaldus tervist rikkuda, ning leidis www.eestivesi.ee veebilehelt pere juttu kinnitava artikli. 

Artikli autor sõnab: «Raud vees on ühend, mida loetakse liigseks ja kahjulikuks, kui seda on üle lubatud normi. Euronõuete kohaselt on rauasisalduse normiks joogivees 0,2 mg/L. Tervisele ohutu rauasisaldus vees on 0,1-0,3 mg/L. Pikaajaliselt inimtoiduks tarvitatav vesi, mille rauasisaldus ületab 0,3 mg/L võib viia maksahaiguseni, suurenenud on risk haigestuda südameinfarkti, diabeeti jne. Viimased uuringud on näidanud, et kõrge rauasisaldus vees võib põhjustada oksüdatiivset stressi. Kõrgenenud stressi näitajad seostatakse eelkõige kahevalentse raua (Fe2+) kõrge sisaldusega tarbitavas vees. Inimese organismis raua liigsuse esmaste sümptomite hulka võivad kuuluda väsimus, peavalu, kehakaalulangus.

Mitmete haiguste puhul täheldatakse raua kuhjumist maksas (tsirroos, kasvajad), pankreases (suhkrutõbi), südames (südamepuudulikus, südameveresoonkonna haigused, infarkt). Seda eeskätt meestel. Juba vanarahvas teadis, et ravimi ja mürgi vahe on ainult kogustes. Liigse raua veest saab kõrvaldada spetsiaalsete rauaeraldusfiltrite abil.»

Loe artiklit siit: http://eestivesi.ee/liigne-raud-joogivees/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles