Juristid ehitasid roboti, mis aitab võlgadest vabaks saada

Copy
5-eurosed noormehega. PIlt on illustratiivne.
5-eurosed noormehega. PIlt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Õigustehnoloogia idufirma HUGO.legal valmistas juristidega koostöös roboti, mille abil saavad võlgnikud lihtsamini oma võlgasid kustutada.

Tänavu 5. aprillil aegus ligikaudu 80 000 inimese võlanõue ja seda just seetõttu, et 2011. aastal võeti vastu seadusemuudatus. Varasema 30 aasta asemel on jõustunud kohtuotsusega tunnustatud nõuete ning muude täitedokumentidest tulenevate nõuete aegumistähtaeg hoopiski 10 aastat.

Võla kustutamine polegi aga nii lihtne! Nimelt tuleb nõude aegunuks tunnistamiseks võlgnikul esitada täiturile korrektne juriidiline avaldus. Niigi rahahädas isikule ei ole juristi palkamine aga tihti jõukohane.

Siinkohal ei saa ka mainimata jätta, et nii suure hulga korraga aegunud nõuete menetlemine võtab täituritel rohkelt aega ning võlgniku teadmatus ja oskamatus võib tema võla kustutamise aega pikendada. Samuti ei pruugi juristidel jätkuda töötajaid, kes avalduste koostamisega aidata saaks.

Täiturile mõeldud avalduse koostamine on aga tavaisiku jaoks väga keeruline ning juristi abita lausa võimatu. Seetõttu loodigi õigusrobot, mis aitab kohtutäiturile esitada korrektse avalduse nõude aegumise kohta. Samuti annab robot juhiseid, millistel juhtudel saab aegumist kohaldada ja kuidas protsess tervikuna toimib.

Võlanõustajate Liidu juhatuse liige Raivo Kiisk osales täitemenetluse õigusroboti ehitamisel ning soovitab kiirema tulemuse tagamiseks koostada avaldus võimalikult varakult.

«On selge, et kohtutäiturite postkastid ummistuvad ning kiiremini tegutsejatel on lootust varem aegunud nõudest vabaneda. Kuna probleem puudutab paljusid ning nõudest vabanemise eelduseks on juriidiliselt korrektne tegutsemine, ehitasimegi koostöös kogenud meeskonnaga õigusroboti, kes oskab nõuete aegunuks tunnistamise protsessis tubliks abimeheks olla – tuleb vaid roboti küsimustele vastata ning tulemuseks on korrektne avaldus kohtutäiturile edastamiseks,» lisas Kiisk.

Õigustehnoloogia idufirma Hugo.legal on valmistanud paari aasta jooksul lausa kümme õigusrobotit ning enamik neist abistab inimesi tasuta.

Täitemenetluse aegumise õigusroboti leiab siit: www.hugo.legal/taitemenetluse-aegumine/

Venekeelne robot asub siin: www.hugo.legal/ru/robot-jurist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles