Valga rahvas nõuab: «Vallavanemana peab jätkama Ester Karuse!»

Kuuuurija
Copy
Valga vallavanem Ester Karuse.
Valga vallavanem Ester Karuse. Foto: Margus Ansu

Valga valda saadetud 514 allkirjaga rahvaalgatus endise vallavanema Ester Karuse kaitseks visati korraldajate sõnul vallavalitsuses lihtsalt minema.

Ester Karuse on endine Valga vallavanem, keda volikogu 26. aprillil umbusaldas. Seejärel sai vallavanemaks Monika Rogenbaum. Sellel volikogu istungil osales 14 liiget 27 liikme asemel ja umbusaldus läks läbi vaid tänu ühele häälele.

Juba järgmisel päeval otsustas Valga valla elanik Heiki Trakmann luua petitsiooni «Vallavanemana peab jätkama Ester Karuse!» keskkonnas rahvaalgatus.ee. Kolme päevaga kogus see lausa üle 500 Valga elaniku allkirja.

Selleks, et omavalitsus hakkaks rahvaalgatust eelnõuna menetlema, peab olema algatusele kogutud vähemalt ühe protsendi selle omavalitsuse hääleõiguslike elanike allkirju. Karuse kaitseks loodud algatus pidi seega saama vähemalt 168 allkirja, kuid Trakmann kogus neid mõne päevaga lausa 514.

SA Eesti Koostöö Kogu haldab rahvaalgatus.ee keskkonda ning nende demokraatia valdkonna ekspert Kadri Org-Lilleväli oli just see, kes tegeles Trakmanni koostatud rahvaalgatusega. Täpsemalt saatis Org-Lilleväli Valga valda 4. mail päringu, et teada saada registripidaja andmed ja anda talle ligipääs allkirjade kontrollimiseks.

See on korrapärane tegevus, sest andmekaitse inspektsiooni nõudel peab omavalitsus valima välja konkreetse isiku, kes vastutab allkirjade kontrollimise eest. Seetõttu oli ka Org-Lilleväljal vaja Valga valla ametniku andmeid, sh isikukoodi. Kadri Org-Lilleväli kinnitab, et sai järgmisel päeval Valga vallalt vastuse registripidaja andmetega.

Kõike seda oli vaja selleks, et kontrollida, kas rahvaalgatusele allkirja andnud on ikka Valga valla hääleõiguslikud elanikud.

Juba 12. mail edastas Org-Lilleväli valda Trakmanni koostatud rahvaalgatuse. Samal päeval kell 7.38 saabus Org-Lilleväljale Valga vallast automaatvastus, mis kinnitas, et vald sai kirja kätte.

Kuna nädala aja jooksul Trakmannile vallalt rohkem tagasisidet ei tulnud, helistas mees ise valda, et asja uurida.

18. mai varahommikul helistaski mees vallasekretäri numbrile ning uuris, kas tema koostatud rahvaalgatus on ikka jõudnud kohale ja miks keegi temaga ühendust pole võtnud. «Sekretär otsis kolme moodi, et üles leida see rahvaalgatus koos dokumentide ja allkirjadega. Suureks üllatuseks kuulsin sekretärilt lõpuks sellist lauset: «Arvatavasti olen prügikasti visanud, kuna arvasin, et tegu on rämpspostiga.» Kas keegi andis talle selle jaoks käsu?» kirjeldas Trakmann pahameelselt kõnet vallasekretäriga.

Mees ei mõista, kuidas saab 514 allkirjaga algatuse nii lihtsalt hävitada ning tema meelest oleks see 514 inimesele näkku sülitamine. Seda infot kuuldes võttiski Trakmann ühendust ajakirjandusega ning tema sõnul hakkas asja uurima ka Lõuna-Eesti Postimees.

Trakmanni sõnul võttis vallasekretär peale Postimehe ajakirjaniku kõnet 19. mail ühendust rahvaalgtus.ee keskkonna haldajaga ja uuris algatuse kohta. Nüüd arvab mees, et vald sai Org-Lilleväljalt uuesti algatuse dokumendid ning 12. mai saadetud andmed kustutati tõepoolest ära.

Kas tõesti kustutas vallasekretär ekslikult esialgu saadetud dokumendid ära?

Org-Lilleväli kinnitas «Kuuuurijale», et tõepoolest võttis temaga ühendust vallasekretär, kes uuris algatuse saatmise kohta, kuid dokumente ta uuesti vallale saatnud ei ole. «Saatsin vallale nende saadetud automaatvastuse ning selle järgi nad leidsid dokumendid üles. Ju oli tegu mingi arusaamatusega,» selgitas Org-Lilleväli.

«Kuuuurija» helistas samuti Valga vallasekretäri numbrile, et uurida algatuse ümber oleva segaduse kohta. Sekretär kinnitas nüüd, et sai 12. mail algatuse kätte, ning vaidles vastu sellele, justkui oleks dokumendid kaduma läinud.

Valga vallavolikogu esimehe Lauri Drubinsi kinnitusel algatus veel volikokku jõudnud ei ole.

«Küll see algatus meieni jõuab, kui sekretärid selle registrisse üles laadivad, ja kui see meieni jõuab, edastame selle info kindlasti inimestele teadmiseks,» seletas Drubins.

Veel soovitas Drubins reipal hääletoonil «Kuuuurija» toimetusel külastada valimised.ee keskkonda ja uurida, kuidas käivad volikogus hääletamised ning kuidas teemad volikokku üldse tuuakse. See jättis «Kuuuurijale» mulje, nagu oleks Trakmanni algatus tühine ega muudaks praegust vallavõimu enam nii või naa.

Täna kell 18 kogunevad aktivistid Valgas, et minna autodega signaalitama rahvaalgatuse «Vallavanemana peab jätkama Ester Karuse!» toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles